TIPS NAK JADI PELAJAR SKOR STRAIGHT A'S DALAM SPM 2017

Assalamualaikum pelajar pelajar dan pembaca semua. Sempena berlangsungnya SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) 2016 saya ingin mengambil peluang untuk 8 tips menjadi pelajar cemerlang dengan straight A's dalam SPM 2017 walaupun sebenarnya banyak lagi tips yang anda boleh amalkan.


Kenapa 2017?

Sebabnya untuk calon 2016 sudah terlambat untuk mengapliksainya. Ini adalah sebagai persediaan awal dari segi mental dan fizikal bagi calon SPM 2017.Untuk menjadi pelajar yang cemerlang tidaklah sesukar apa yang anda bayangkan. Ianya menjadi sukar apabila anda "malas" untuk membuat perkara-perkara berikut.


1. Solat 5 waktu di awal waktu bagi muslim. 


Ia merupakan salah satu cara untuk membeli waktu, ini kerana kita selalu merasakan masa berlalu dengan sangat pantas. Akibatnya sebagai seorang guru saya kerap mendengar A.L.A.S.A.N tak sempat dan tak cukup masa. Amalkan ia dan rasakan keajaibannya.

2. Tetapkan matlamat dan sasaran.


Anda mestilah telah menetapkan berapa "A" yang anda mahukan dan sudah semestinya ingin skor "A" dalam semua matapelajaran kan. Anda juga telah merancang di Universiti mana dan mengambil pengkhususan apa pada ketika itu. Selain itu pelajar cemerlang juga tahu matlamat hidupnya di dunia mahupun di akhirat :)


3. Percaya bahawa anda boleh cemerlang. 


Anda tidak akan pernah ragu-ragu dengan kemampuan anda dan anda sanggup berkorban apa sahaja untuk berjaya.

4. Memberikan tumpuan sepenuhnya didalam kelas dengan cara :


Jangan alih mata 
Dengar dan fahamkan 
Awasi minda 
Awasi diri 
Buat catatan Kebanyakan pelajar mudah hilang fokus ketika sesi pelajaran akibat pengaruh rakan sekelas dan kekurangan tenaga. Untuk meningkatkan fokus pastikan anda mendapatkan tidur yang cukup supaya setiap pagi anda mempunyai tenaga dan semangat yang tinggi untuk menuntut ilmu.

5. Sentiasa berfikiran positif.


Kajian membuktikan bahawa 75% daripada fikiran kita adalah negatif. Oleh sebab itu ramai pelajar gagal kerana tanpa mereka sedar, pemikiran mereka telah dikawal oleh pemikiran negatif. Oleh itu anda mestilah membuat gambaran dalam minda adalah semuanya positif ;)

6. Berkawanlah dengan rakan yang positif. 


Sekiranya anda tersalah memilih rakan , maka anda tersalah pilih masa depan dan musnahlah harapan anda untuk menjadi seorang pelajar yang berjaya melainkan anda dan rakan anda berubah :) Tidak salah mempunyai rakan yang ramai , tetai cukuplah beberapa yang rapat dengan anda. Berkawanlah dengan rakan yang punya matlamat dan berjaya dalam pelajarannya.7. Pengurusan masa yang bijak 

sangatlah penting dalam kehidupan , bukan sahaja untuk menjadi cemerlang tetapi ianya merupakan keperluan dalam hidup. Pepatah ada mengatakan "masa itu emas" , Oleh itu masa hendaklah digunakan dengan sebaik mungkin. Pelajar yang cemerlang mestilah mempunyai sekurang-kurangnya 5 jam sehari ulangkaji di rumah dan lebihnya membuat aktiviti yang berfaedah.
8. Jangan takut untuk bertanya pada guru.


Jika anda merasakan ada sesuatu yang anda tidak faham, carilah masa yang sesuai untuk anda bertanya. Janganla dipendamkan masalah itu, kerana ia boleh menjadikan anda tertekan dan mengurangkan keseronokkan belajar. Ketahuila bahawa bertanya guru adalah satu keperluan, jesteru rakan-rakan juga mendapat manfaat daripada penjelasan guru tersebut.


Elakkan bersembang dan berbual ketika guru mengajar. Ini menggambarkan yang kita kurang sopan dan menghormati guru. Restu dan doa seorang guru juga merupakan salah satu rahsia kejayaan seseorang pelajar. Ini kerana ilmu yang dicurahkan mendapat keberkatan.

Berdasarkan kesemua tips-tips yang telah saya kongsikan , dengan harapan anak-anak pelajar dapat menjadikan sebagai amalan untuk menjadi seorang pelajar yang cemerlang di dunia mahupun di akhirat InshaAllah. Semoga ilmu ini dapat membantu pelajar-pelajar terutama bakal calon SPM 2017.

Namun begitu, dalam mencapai kejayaan ramai pelajar yang diuji dengan pelbagai masalah kesihatan seperti;

tekanan
  • kelesuan
  • kurang tidur
  • kurang daya tumpuan
  • sakit kepala berulang
  • lemah daya ingatan
  • kurang peka

Jadi anda memerlukan vitamin ini untuk mencapai kesihatan yang lebih baik dan hebat. Kesihatan yang baik adalah permulaan kepada pelajar yang bijak.

No comments:

Post a Comment